Zorg en kwaliteit

Gedurende de kweek gaat onze aandacht uit naar de ontwikkeling van een compact wortelgestel. Door de beplanting op gezette tijden te verplanten weten we dit te realiseren. De fijne zavelachtige bodem van de voormalige Zuiderzee, waarop Tonsel Boomkwekerijen gevestigd is, draagt bij aan het hoogwaardige wortelgestel en daarmee aan de kwaliteit van de bomen.
Daarnaast besteden wij veel tijd aandacht aan de keuze van onze toeleveranciers, zodat wij u een kwalitatief en hoogwaardig totaalpakket van beplanting kunnen aanbieden.

Om de kwaliteit ook tijdens en na het beplanten te behouden geven we u hier enkele aanbevelingen:

 1. bescherm het wortelgestel tijdens transport.
 2. gebruik een plastic zak of worteldip tegen uitdroging.
 3. plant zo snel mogelijk of zorg voor goede opslag. Is tijdelijke opslag van uw beplanting noodzakelijk, maak dan bossen, bundels en bindmethoden los en houd het wortelgestel nat. Zorg bij langere opslag voor een kuilplaats waarbij de wortels afgedekt worden met zand, of bij bomen eventueel met houtsnippers of compost.
 4. plant met draadkluit.
  Houd gemiddeld 4 of 5 keer de dikte van de boom aan voor de kluit. Verwijder nooit de draadkluit en maak alleen de wortelhals los. De draadkorf en het jute verteren dan vanzelf. Het planten met draadkluit wordt aanbevolen bij onder andere de volgende bomen: Ailanthus, Betula, Catalpa, Fagus, Gleditsia, Gymnocladus, Laburnum, Liquidambar, Liriodendron, Quercus en Sophora.
 5. Worteldip
  Lumido dip is een poeder dat water opneemt. Door dit te mengen met water onstaat er een soort geleiachtige substantie waarin de wortel gedipt kan worden. De gelei voorkomt uitdrogingsproblemen tijdens opslag en transport. Voor meer informatie over Lumido dip verwijzen wij u naar www.greenguard.nl.
 6. Verzorging na het planten
  Geef planten en bomen in de eerste jaren na het planten ruim water. Gebruik hiervoor een gietrand die niet groter is dan de kluit van de boom of plant.

Mocht u hierover nog vragen hebben, onze specialisten staan u graag te woord.